26 juni 2020

Värna folkrätten och tvåstatslösningen – fördöm ytterligare annektering av palestinsk mark

SSU fördömer premiärminister Benjamin Netanyahus plan om Israelisk suveränitet över bosättningar på Västbanken. Det är inget annat än en annektering och därmed ett brott mot folkrätten och ett hot mot tvåstatslösningen.

Aviserade regeringsöverläggningar kommer äga rum den 1 juli 2020. SSU vill därför klargöra att annektering inte är vägen framåt för fred i området.

Trumps fredsplan kom som en chock för omvärlden men togs emot med öppna armar av Israeliska regeringen. Den avfärdades av Palestina och ifrågasattes av många i omvärlden. En annektering av ytterligare palestinsk mark står inom ramen för den så kallade fredsplanen som Trump presenterade i början på året. De kritiska reaktionerna som fördömer planerna har varit massiva. Det är avgörande att EU och omvärlden fortsatt fördömer ytterligare ockupation av Palestina.

Den illegala ockupationen av Jerusalem 1967 och Golanhöjderna 1981 har inte erkänts av omvärlden förutom av USA. Detta är viktigt att poängtera. Den fredslösning som har ett stort stöd majoritetsstöd och som måste värnas är tvåstatslösningen. Både Israeliska staten och Palestinska myndigheternas företrädare har sagt att de står för en tvåstatslösning. Palestinierna förtjänar sin rätt till självbestämmande. 

För oss är det viktigt att diskussionen aldrig handlar om vilka länder man är för och emot. Vi anser istället att det ska handla om att stå upp för fred och jämlikhet. Vi är för både Israel och Palestina. Därför vill SSU att folkrätten ska respekteras och att arbetet för en tvåstatslösning ska intensifieras.

SSU:s internationella utskott
Tajma Sisic
Isak Öhrlund
Josefine Helleday
Lisa Nåbo