Uttalande från SSU:s förbundskongress 2023
SSU samlades för sin 42:a förbundskongress från den fjärde till sjunde augusti i Norrköping. Kongressen har antagit ett politiskt handlingsprogram, ett organisatoriskt handlingsprogram, stadgar och genomfört personval.
SSU samlades för sin 42:a förbundskongress från den fjärde till sjunde augusti i Norrköping. Kongressen har antagit ett politiskt handlingsprogram, ett organisatoriskt handlingsprogram, stadgar och genomfört personval.
Klimathotet är vår generations stora ödesfråga. Sverige måste därför leda vägen i den globala omställningen genom att visa att det är möjligt att öka välståndet, dela det mer rättvist och samtidigt bli fossilfria. Så kan vi bidra till att rädda klimatet trots Sveriges lilla andel av de globala utsläppen. Det minskar dessutom vårt beroende av energi från skurkstater.
Alla fossilfria energislag kommer behövas för att elektrifiera samhället och skyndsamt klara av klimatomställningen innan det är för sent. Det inbegriper även kärnkraft om det anses vara nödvändigt för att möta behovet av el när industrin och transportsektorn elektrifieras. Gemensamma investeringar i energiproduktion ska utgå från största möjliga klimatnytta, mängd el och pris. De förnyelsebara energikällorna ska därför fortsatt prioriteras när vi bygger ut vår energiproduktion.
Visa mer
Oavsett färdmedel ska resor inte ske på bekostnad av planeten. Det fossila flyget måste fasas ut genom långsiktiga och storskaliga satsningar på tågen och andra fossilfria transportmedel. Resande ska heller inte vara en kostnadsfråga. Därför bör alla unga under 30 kunna resa avgiftsfritt på all kollektivtrafik med ett Europakort inom unionen.
De ekonomiska klyftorna och orättvisorna har växt snabbare i Sverige än i alla andra industrialiserade länder. Med en svensk arvs- och gåvoskatt, progressiv förmögenhetsskatt och kapitalvinstskatt samt fastighetsskatt baserat på taxeringsvärde kan vi göra Sverige mer jämlikt. Full sysselsättning måste vara målet, alla måste få chansen att bidra. Därför behöver en jobbgaranti införas, främst riktad mot unga genom en ny uppdaterad 90-dagarsgaranti.
Marknadsliberala krafter har för länge plundrat vår välfärd på resurser samtidigt som välfärdens medarbetare har gått på knäna i decennier. Det är därför dags att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden. Våra sjukhus och vårdcentraler ska ägas gemensamt och riskkapitalisters stöld av välfärdens skattemedel måste stoppas. Ens tillgång till vård ska inte bero på ens ekonomi. Privata sjukförsäkringar ska därför förbjudas och tandvård ingå i hälso- och sjukvårdens högkostnadsskydd.
Europa står inför en osäker framtid som kräver sammanhållning och solidaritet mellan medlemsländerna. EU:s beredskap för att möta klimatförändringarna och humanitära katastrofer måste öka. EU:s gemensamma säkerhet och ansvar måste omfatta kränkningar av medlemsländernas suveränitet.
Den europeiska unionen måste även bli en union av och för medborgarna, där sociala rättigheter sätts framför särintressen och marknaden. Tiden är inne för ett bolagsskattegolv i inom EU. De stora rikedomarna samlade hos ett fåtal individer måste i större utsträckning bidra till klimatomställningens finansiering och för att betala av unionens gemensamma skulder. Finanssektorn behöver beskattas i större utsträckning genom finansiella transaktionsskatter och skatteflykt från unionen begränsas genom exitskatter.
Kongressen gästades av Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och LO:s ordförande Susanna Gideonsson. Under sitt tal gav Magdalena Andersson ett löfte till SSU, att hon aldrig kommer sluta kämpa för ökad ekonomisk jämlikhet, för en bättre skola med fler lärare, bättre stöd så att alla får möjligheter att klara sig genom skolan. Det löftet kommer SSU hålla vår partiledare vid, SSU går enat från kongressen som en samlad kraft för rättvisa.