26 oktober 2017

Utdrag ur intervju med Stefan Löfven i SSU:s jubileumsbok ”mellan vision och verklighet”:
————————–
1970 bestämmer sig du och några kompisar för att starta SSU i Boteå, Ångermanland, för att konkurrera ut Centerpartiets ungdomsförbund på orten. Varför blev det så?
– CUF anordnade diskon på orten, på Folkets hus. Då var man tvungen att bli medlem för att få komma in. Min kompis mamma, Ester, och min mamma, Iris, var båda socialdemokrater och ville ha alternativ för unga. Så de ringde till SSU-distriktet, som hette Ångermanlands SSU-distrikt på den tiden. En ombudsman kom till oss och vi bestämde oss för att starta en SSU-klubb. Det var ju där hjärtat hörde hemma.

Vad gjorde ni i SSU-klubben, hur såg ett vanligt möte ut?
– Vi drev frågan om sommarjobb för alla unga i kommunen. Vietnamkriget var förstås högaktuellt. Jag var aldrig med i FNL-rörelsen, men frågan engagerade mig mycket. Vi genomförde flera insamlingar för att stödja Vietnams folk. Och så gick vi olika kurser, till exempel något som hette Klubbskolan, skrev insändare till lokaltidningen och drev motioner till SSU-distriktets årskonferens.

Vad snurrade i ditt huvud som tonårig SSU:are? Vad engagerade och drev dig?
– Jag har alltid haft ett samhällsintresse sedan jag var liten. I går träffade jag Kerry Kennedy, Robert Kennedys dotter. Hon skriver på en bok om honom med anledning av att det nästa år är 50 år sedan han mördades. Jag var elva år när det hände. Jag minns att jag tog så vansinnigt illa vid mig. Han stod för något, för hopp och framtidstro. Och som liten satt jag ofta med pappa framför teven och tittade på debatter och inslag om politik. Fredsfrågan var helt central. Järnridån mellan öst och väst ställde frågan om kärnvapen på sin spets.

Det bubblade mycket kring frågan om in ytande och makt i arbetslivet, inte minst genom förslaget om löntagarfonder. Hur påverkade det dig och din generations SSU:are?
– Både SSU och Socialdemokraterna på orten hade många diskussioner och möten om den typen av frågor. Under sjuttiotalet kom ju lagen om anställningsskydd, Las, och lagen om medbestämmande i arbetslivet, MBL, kort efter varandra. Jag minns att vi pratade om reformerna och hur det flyttade fram positionerna för löntagarna. Det var viktigt.

Hur var det att själv börja jobba och samtidigt vara politiskt aktiv? Förändrades perspektiven?
– Jag minns hur jag cyklade runt i ett blåsigt Sollefteå och delade ut post. Frös som bara den, det kunde blåsa riktigt rejält. Men jag minns också att när jag fick min första lön kände jag: ’wow, det här är faktiskt mina pengar’. Att känna sig vuxen, att komma upp i vuxenlivet var så viktigt. Är så viktigt.

————————–

Vill du läsa hela intervjun? Köp SSU:s jubileumsbok här: http://kampanjcentralen.ssu.se/product/2329/2329/0/473775

Om jubileumsboken ”mellan vision och verklighet”
Författare: Daniel Mathisen
Art direction och grafisk design: Studio Annalog
Illustration, bildred. och layout: Studio Annalog
ISBN: 978-91-639-3721-7
Utgivare: SSU-förbundet
Publiceringsår: 2017
Sidor: ca 164 sidor
Format: 208 x 280 (mm)