Den här webbsidan använder cookies så att vi kan ge dig bästa möjliga användarupplevelse. Cookieinformationen sparas i din webbläsare, och utför olika funktioner, som t.ex. att känna igen dig när du kommer tillbaka till sidan. Detta gör i sin tur att vi kan förstå vilka delar av sidan du använder mest och finner viktiga.
Idag presenterade regeringen sin vårbudgetproposition för 2017. Trots att det är en ändringsbudget innehåller den flera viktiga satsningar och pekar ut rätt riktning för Sverige. SSU välkomnar satsningar på utsatta skolor och till barn-och ungdomsvården, men förväntar sig utökade generella statsbidrag till kommunerna i höstbudgeten.
– Alla elever förtjänar att lyckas i skolan och må bra. Därför är det riktigt bra att vårbudgeten innehåller en jämlikhetspeng till utsatta skolor och satsningar för att stoppa den psykiska ohälsan bland unga, säger Philip Botström, förbundsordförande SSU.
Topp 3 bra grejer
1. 500 miljoner till utsatta skolor
Finansieringen av skolan måste utgå från elevernas behov och kommunernas verklighet, ökade resurser till utsatta skolor är helt rätt väg att gå för att skapa en jämlikare skola.
2. 250 miljoner till barn-och ungdomsvård
I vårbudgeten finns satsningar på 150 miljoner till barn och ungdomspsykiatrin samt 100 miljoner till den sociala barn-och ungdomsvården i socialtjänsten. Viktiga satsningar för att stoppa den psykiska ohälsan och för att avlasta den ansträngda socialtjänsten.
3. 700 miljoner till polisen
I vårbudgeten skjuter regeringen till resurser till polismyndigheten. Det är välbehövliga resurser för att säkra tryggheten i hela Sverige.
1 grej vi vill se framåt
1. Utökade generella statsbidrag
Även om vårbudgeten pekar ut rätt inriktning behövs det mer pengar till kommunerna i höstbudgeten. SSU kräver ökade statsbidrag till kommunerna för att inte bara bibehålla dagens välfärdsnivå, utan också kunna stärka och utveckla välfärden.
–På S-kongressen beslutades att de statliga resurserna ska öka till välfärden, vi förväntar oss leverans i form av utökade statsbidrag redan i höstbudgeten, säger Philip Botström.