22 juli 2023

De får SSU:s antirasistiska 22 juli-utmärkelse 2022

Varje år minns SSU med stor saknad våra vänner i AUF som mördades på Utøya. Våra kamrater är döda, men deras idéer ska alltid leva vidare genom oss.

I år är det tolv år sedan terrordådet och SSU delar för sjunde året ut 22 juli-utmärkelsen till en antirasistisk förebild som under året gjort betydande insatser mot högerextremism.

2023 är det Stefan Löfven och Bengt Westerberg, tidigare partiledare för Socialdemokraterna och dåvarande Folkpartiet, som tar emot SSU:s 22 juli-utmärkelse. Båda har engagerat sig i kampen mot rasism, antisemitism, högerextremism och högerpopulism. Inför valet gjorde de gemensam sak för att uppmärksamma väljarna om Sverigedemokraternas antidemokratiska metoder och uppsåt. 

Bengt Westerberg gick så långt att uppmana väljarna att inte rösta på partiet han själv varit ledare för på grund av samarbetet med Sverigedemokraterna. Stefan Löfvens engagemang i dessa frågor är väl känt, särskilt uppmärksammat har kampen mot antisemitism varit. Under Stefan Löfvens tid som statsminister togs initiativ till ett förintelsemuseum för att kunskapen om förintelsen och antisemitismen bakom inte ska gå förlorad i framtiden.

Frågor? Mejla press@ssu.se