SSU presenterar valanalys: Verkligheten var vår fiende
SSU presenterar idag vår valanalys: “Verkligheten var vår fiende”.Att SSU, Socialdemokraterna och andra närstående organisationer presenterar valanalyser är en naturlig del av de allmänna valens efterspel.
Hur gick det egentligen för Socialdemokraterna och vad kan förklara valresultatet? Finns det avvikelser när vi bryter ned valresultatet och jämför stödet för partierna hos olika grupper? Vad kan förklara skillnader i partistöd hos olika grupper och vilka trender måste vi förstå redan nu för att kunna nå ett bättre resultat i kommande val?
SSU:s valanalys 2022 syftar till att bidra med den unga socialdemokratins perspektiv i de politiska diskussioner som uppstår om vägvalen partiet har framför sig. En viktig utgångspunkt har varit att analysen ska vara grundad i verkligheten – slutsatserna ska vila på tillförlitlig data. Resultatet av vår valanalys är inte löst tyckande.
Våra slutsatser
1. Ett arbetarparti som förlorar arbetare vinner inte val
Socialdemokraterna måste vinna tillbaka förtroendet hos arbetarväljare. Framgångsfaktorn för S har alltid varit förmågan att bygga väljarallianser mellan tjänstemän och arbetare. Generella välfärdsreformer snarare än små behovsinriktade stöd gör att det lönar sig att arbeta och skapar en mer gynnsam ekonomisk konflikt mot högern som enbart vill gynna höginkomsttagare.
Socialdemokrati kan inte vara en välgörenhetsinsats man går med på mot sina egna ekonomiska intressen. Det måste märkas att S styr i vardagen och i plånboken för alla som går till jobbet varje dag.
Visa mer
2. Ett parti som förlorar de unga dör sakta ut
De senaste två decennierna har stödet för S imploderat bland unga. Hos den generation som kommer få rösta i nästa val är stödet för S skrämmande lågt. Vänder inte Socialdemokraterna trenden bland unga kan den svenska socialdemokratin gå samma öde till mötes som den i Frankrike och Nederländerna, omsprungna av nya moderna alternativ.
Socialdemokraterna saknar en optimistisk framtidsvision där vi är mer jämlika och lever mer hållbart. Vi saknar även konkreta svar på hur vi ska nå dit. Att försöka skrämma väljare med att peka på SD:s politik kan vara effektivt mot vissa grupper, men samlar uppenbarligen inte en majoritet av de unga väljarna som upplevt en gradvis normalisering av SD. En mer framgångsrik väg för S framåt är att fokusera mer på att utveckla sin politik och ge relevanta svar på de problem unga upplever i sin vardag.
Vår rekommendation är att Socialdemokraterna under sin tid i opposition kommande mandatperiod fokuserar på att utveckla ny politik och omprövar gamla sanningar. Att S ökade i valet och har relativt höga opinionssiffror kan inte tas som en intäkt för att fortsätta med business as usual. Socialdemokraterna behöver lägga fram en berättelse om vad vi vill se för samhälle på sikt. Även om högerregeringen ska kritiseras får vi inte fastna i att bara gnälla som Moderaterna gjorde under sin tid i opposition. Vi måste presentera ett attraktivt alternativ.
3. Verkligheten var vår fiende
Teoretiska övningar där någon procentenhet hit eller dit av olika väljargrupper går till det ena eller andra partiet finns det gott om. I slutändan är det inte särskilt intressant. Valet gick som det gick och stödet för S ligger kvar på rekordlåga nivåer. Efter valförlusten 2006 menade många att S inte hann kapitalisera på den sanering av ekonomin som Göran Perssons regering åstadkommit. Jobben kom faktiskt, och överskotten var stora. Förutsättningarna för generella välfärdsreformer goda.
Det fick Socialdemokraterna inget tack för 2010 när partiet fick sitt sämsta valresultat någonsin sedan demokratin infördes. Ett bättre valresultat än årets resultat. Lärdomen för SSU är tydlig, om inte Socialdemokratin tar ledartröjan över samhällsutvecklingen när vi väl har makten, är det svårt att förklara varför vi förtjänar att fortsätta regera. Nästa gång Socialdemokraterna innehar regeringsmakten måste vi regera som om det vore den sista chansen vi får.