26 februari 2022

SSU:s ordförande Lisa Nåbo talade på fredsdemonstration i solidaritet med Ukraina

Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina hölls en fredsdemonstration på Sergels torg i Stockholm under fredag lunch. Socialdemokraternas ungdomsförbunds ordförande Lisa Nåbo talade på demonstrationen. Andra talare var Peter Hultqvist, Therese Gouvelin och Jan Eliasson. På den här sidan kan du se och läsa Lisa Nåbos tal. Observera att det är det talade ordet som gäller.

 

Igår vaknade jag, jag tror nog alla vi, upp till notis efter notis om att Ryssland invaderat Ukraina. Jag gick med tunga steg upp ur sängen och kände att den värld jag somnade i var en annan än den jag vaknade till.

Min generation, alla vi unga, har vuxit upp i ett Europa fritt från krig. Konflikterna i världen har alltid varit långt bort. Europa har varit en fredad plats. Vi är dom som bara hört om Berlinmurens fall, som träffat barn till flyktingar från Balkan och som läst om kalla kriget i historieböckerna. Vi har vuxit upp som fredens och frihetens barn. För många av oss har demokratin varit självklar. Kriget förpassat till historien. Och igår vaknade vi till att bomber släpps över Kiev. Krig mellan nationer har kommit till Europa. 

En hel generation av unga i Ukraina kommer växa upp mitt i ett fullskaligt krig. En hel generations Européer kommer att vakna upp varje morgon och ha krig i sitt absoluta närområde. Skulden är helt och fullt Rysslands. Omvärlden måste agera med kraft för att Ryssland inte ska komma undan med att hävda den starkes rätt. Rätten till självbestämmande avgörs inte av landets storlek. 

Det ukrainska folket har trots Putins enträgna försök ingen lust att kuva sig under den stora ryska björnen. Putin tycker han har rätt att med våld ta ett land. Med pansarvagnar vill han köra över den demokrati som Ukraina så modigt och ihärdigt kämpat för att bygga upp. Och alla vi andra nationer, som delar det ukrainska folkets tro på demokrati och suveränitet måste stå enade.

Vi får inte skrämmas av Putins fega försök att få oss att bara se på när han och hans maffia försöker grabba åt sig ett land. Då reduceras vi till brickor i hans spel. Att stå upp för demokrati är alltid självklart, även när Putin i vaga ord försöker hota oss med kärnvapen. Det är absurt, att en av världens mäktigaste ledare hotar med kärnvapen om man står upp för demokratiska principer.

Vi har sett och varnat för den självcentrerade, maktfullkomliga och fullständigt hänsynslösa ryska regimen. Som tryckt ner all opposition med brutalt våld. Som utnyttjar sin egen befolknings armod för att främja sin egen utrikespolitiska agenda. Som förtrycker HBTQ-personer. Som skickar oliktänkande till arbetsläger. Vi måste därför också stå enade med de modiga ryska medborgare som nu demonstrerar i Ryssland. Mot Putin och mot kriget. Vi måste stötta dem i deras kamp för ett demokratiskt Ryssland och mot en rysk ockupation av Ukraina. Deras kamp är också vår. Vi står här idag inte bara i solidaritet med Ukraina. Vi står även i solidaritet med de som trots risk för våld, fängelse och död står upp mot diktaturen de är intvingade i. 

Krig sätter ärr. Det sätter ärr i kroppen för den som blir skadad. Det sätter ärr i hjärtat för den som förlorat sin nära i en explosion. Det sätter ärr i en hel generation där hatet och rädslan får växa. Det hatet och den rädslan leder till polarisering och nya krig. För allt det, för alla de ärr som Ukraina nu får, bär Putin ansvar. För det kommer vi aldrig förlåta honom. 

Igår vaknade vi upp till en annan värld. I en helt overklig verklighet. Över det känner jag sorg. Jag känner skräck. Jag känner desperation för våra Ukrainska kamrater. Men så tänker jag på vad min företrädare, SSU:aren Anna Lindh sa: “Uppgivenhet är vår främsta fiende”. 

Uppgivenhet. Är. Vår. Främsta. Fiende. 

Glöm inte det. Politik och demokrati är något vi ofta tar för givet. Jag riskerar inte mitt liv för att stå här. Men där Putin styr med sin järnhand, där vore mitt tal här idag vara förenat med livsfara. Nu måste vi visa solidaritet och styrka med Ukraina. Vi får inte ge upp. Det finns kraft i den internationella solidariteten och idag måste den vara starkare än någonsin. 

Palme sa att demokrati är en fråga om människovärde. Att människovärde är rätten att själv och tillsammans med andra forma samtiden. Ukrainas sak är vår sak. Övermäktighet och autokrati har ingen plats i vår demokratiska värld. Jag är så jävla trött på auktoritära diktatoriska så kallade världsledare som gång på annan spottar på den unga generationens längtan efter en hoppfull framtid. Krig är förakt för liv. Vi vill ha fred. Vi vill få leva i en demokratisk värld. Det ukrainska folket, den ukrainska ungdomen, förtjänar människovärde. Vi kommer aldrig förlåta de människor som tog det ifrån dem.