30 maj 2018

SSU välkomnar Socialdemokraternas vallöften för en tryggare arbetsmarknad

Idag presenterade Socialdemokraterna tillsammans med Handelsanställdas förbund ett handlingsprogram med 10 vallöften för en tryggare arbetsmarknad. SSU välkomnar vallöftena och särskilt förslagen om att avskaffa allmän visstid, stoppa sms-anställningar och hyvling samt verka för ett system för vidareutbildning och omställning. Det är frågor som SSU, LO:s ungdomsförbund, tillsammans med LO länge drivit gentemot Socialdemokraterna.

–Att avskaffa allmän visstid, stoppa sms-anställningar och hyvling och verka för ett system för omställning är krav som SSU drivit länge. Som ordförande för LO:s ungdomsförbund värmer det i hjärtat idag, säger SSU:s förbundsordförande Philip Botström

Viktigt för unga
Socialdemokraternas vallöften för en tryggare arbetsmarknad är särskilt viktiga för Sveriges unga löntagare. Varannan ung har idag en otrygg anställning och allt fler har sms-anställningar som gör att man inte kan planera sitt liv. Ingen ung ska behöva sova med mobilen under kudden för att få nästa jobbpass. Unga förtjänar bättre villkor på jobbet.

–Att varannan ung har en otrygg anställning och inte vet om de kan betala hyran eller ha mat på bordet nästa månad är oacceptabelt. Det är en arbetsmarknad som borde ha förpassats till historiens skräphög för länge sedan, kommenterar Philip Botström.

–Äntligen ger Socialdemokraterna ett löfte om en trygg arbetsmarknad för min ungdomsgeneration. Det är efterlängtade besked som kommer göra stor skillnad för Sveriges unga arbetare, kommenterar Philip Botström

Skiljelinje mot högern
Socialdemokraterna visar idag att de är det enda partiet som ställer sig på unga löntagares sida. Förslagen står i bjärt kontrast mot de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna som vill sänka ungas löner och luckra upp anställningsskyddet. Det skulle ge stora negativa konsekvenser för ungas trygghet på arbetsmarknaden.

–Socialdemokraternas vallöften idag står i djup kontrast mot Moderaterna och Sverigedemokraterna som vill sänka ungas löner och göra oss alla provanställda på livstid. Skiljelinjen i den här valrörelsen är tydligare än någonsin, avslutar Philip Botström.

SSU:s fem favoritförslag:

  1. Avskaffa allmän visstid ur LAS
  2. Stopp för SMS-anställningar
  3. Stopp för hyvling
  4. Stärkt skydd mot sexuella trakasserier i arbetslivet
  5. Bättre system för vidareutbildning och omställning genom hela livet

Läs hela handlingsprogrammet här: https://www.socialdemokraterna.se/aktuellt/2018/handlingsplan-for-trygga-jobb/