22 juli 2018

SSU ger 22 juli-utmärkelsen 2018 till ”Inte rasist men…”

22-juli-utmärkelsen
Idag är det årsdagen för terrordådet på Utøya och i Oslo 2011. För att hedra minnet av medlemmarna i SSU:s systerorganisation AUF som miste livet i attentatet på Utøya den 22 juli 2011 delar SSU-förbundet årligen ut “22-juli-utmärkelsen”. Det är ett pris som tilldelas en antirasistisk förebild, person eller organisation, som gjort betydande insatser mot högerextremismen. Syftet med utmärkelsen är att institutionalisera minnet av dem som omkom i det fruktansvärda terrordådet och belysa vilka idéer som låg bakom det.

– Att måltavlan för terrordådet på Utøya var unga socialdemokrater var ingen slump. Socialdemokratin är högerextremismens främsta motpol. Genom 22 juli-utmärkelsen minns vi offren och för deras kamp för demokratin vidare i framtida generationer, säger Philip Botström, förbundsordförande SSU.

2018 års pristagare är “Inte rasist men…”
22-juli-utmärkelsen delas ut för andra gången och i år har SSU har valt att ge utmärkelsen till den antirasistiska bloggen “Inte rasist men…” för deras antirasistiska opinionsbildning på nätet. De får därmed också en symbolisk prissumma på 5000 kronor för att föra den antirasistiska kampen vidare.

Motiveringen till 2018 års pristagare av 22 juli-utmärkelsen “Inte rasist men…” lyder:

“Inte rasist men…” är internetfenomenet som med humor som verktyg lyckas kanalisera engagemanget i sociala medier till praktiskt antirasistiskt arbete. Bara genom en facebook-sida och en sajt bedriver de viktig journalistisk granskning av Sverigedemokraterna och annan organiserad rasism. De bedriver även fysisk kampanjverksamhet, vilket märktes inte minst under årets Almedalsvecka. “Inte rasist men…” utgör en motvikt mot den växande högerextrema opinionsbildningen på nätet och är en viktig aktör som sänker trösklarna till att engagera fler antirasistiskt. Därför är de en antirasistisk förebild och tilldelas SSU:s 22 juli-utmärkelse 2018.”

–”Inte rasist men…” lyckas förena det bästa av två världar: humor och antirasism. De kommer vara en viktig aktör i valrörelsen men också framåt för att engagera fler i kampen mot den organiserade rasismen. Vi behöver vara många som står upp för alla människors lika värde, inte minst på nätet. Därför kändes det givet att lyfta och stötta deras viktiga arbete, avslutar Philip Botström.

Minnesstund och prisutdelning
Idag kl 12.30 hålls en minnesstund där priset delas ut och filmen “Utøya 22 juli” (2018) visas. Media är välkommen att delta, men det kräver föranmälan till SSU:s presskontakt nedan. Vid anmälan ges information om adress för minnesstunden.

För intervjuförfrågningar till SSU hänvisas till presskontakt nedan. För intervjuförfrågningar till “Inte rasist men…” hänvisas till deras hemsida: https://www.interasistmen.se/contact/