31 augusti 2018

SSU anordnar spelningar för att få unga i förorten att gå och rösta

Valdeltagandet i förortsområden med hög andel invandrare är generellt lågt. Det vill SSU ändra på genom att ordna Res dig upp, en kampanj där artister som Lamix, Gee Dixon och Michel Dida hjälper till att få fler unga att vilja rösta i valet.

Den 1 september anordnar SSU spelningar i Närlunda i Helsingborg, Angered i Göteborg, Vivalla i Örebro och i Södertälje. I lineupen finns artister som Lamix, Michel Dida, Gee Dixon och Ozzy. Innan spelningarna ordnas politiska samtal och alla som kommer har chansen att skriva upp sig för att få en påminnelse om att det är dags att gå och rösta.

– Det är otroligt viktigt att fler unga går och röstar och använder sin chans att påverka samhället. I valet är vi alla jämlika, alla får en röst och lika stor chans att påverka vilket samhälle vi ska ha de kommande fyra åren, säger Philip Botström, förbundsordförande SSU.

Förutom konserterna lägger de artister som deltar ut information om eventen i sina egna sociala medier. Syftet är detsamma som med spelningarna, att få fler unga att nås av informationen att det är viktigt att gå och rösta. Många pratar om förorten i den politiska debatten, men allt för få pratar med dem som faktiskt bor där.

I Res dig upp står valdeltagandet och demokratin i centrum, inte partipolitiken, och ingen uppmanas att lägga sin röst på just Socialdemokraterna. Trots det har Philip Botström märkt att många vill medverka i kampanjen som ett sätt att bekämpa SD:

–Just nu ser vi att oroväckande många kan tänka sig att rösta på SD. Vi behöver vara fler som säger emot, och det allra bästa sättet att stoppa dem från att få inflytande är att rösta den 9 september, avslutar Philip Botström.

Förutom de större eventen anordnas ett antal mindre event runt om i förorter hela Sverige fram till valdagen för att få fler unga att gå och rösta.

Praktisk information:

Helsingborg
Plats: Närlundavägen 11
När: 1 september, 19.00 – 21.00
Artister: Jëlly, Ozzy, Zeki + Adoo
Lokal presskontakt: Electra Ververidis, 070 974 68 56

Göteborg
Plats: Angered centrum bredvid Blå stället
När: 1 september, 19.00 – 21.00
Artister: Michel Dida, Jelassi
Lokal presskontakt: Amanda Borg, 076 774 91 01

Örebro
Plats: Vivalla centrum
När: 1 september, 19.00 – 21.00
Artister: Gee Dixon, Naod
Presskontakt: Karin Tjäder Berggren, 076 246 02 43

Södertälje
Plats: Stadsscenen, Trombonen på Campusgatan 26
När: 1 september, 19.00 – 21.00
Artister: Lamix och Njol
Presskontakt: Erik Nordlund, 072 547 35 34