21 december 2017

Philip och Andreas julkrönika 2018

Äntligen är det dags för lite julledighet. Det är dags för eftertanke, tid med vänner, familj och soffläge med en Aladdin-ask i knät. Men först vill vi passa på att sammanfatta året och blicka mot nästa.

Det här året har varit minst sagt händelserikt för SSU. Vi har varit på partikongress, hållit en egen kongress, firat att vi fyller 100 år och genomfört en kyrkovalrörelse. Tiden går fort när man har roligt helt enkelt!

På partikongressen i april tog vi strid mot segregationen i skolan och för en utbildningspolitik som ökar jämlikheten i hela Sverige. Vi kampanjade under parollen “Elevlöftet” och vi fick bland annat genom att alla skolor ska sträva efter blandad elevsammansättning, att elevhälsan ska få mer resurser och att det bli lättare att utveckla sin kompetens när du väl är inne på arbetsmarknaden.

På vår egen 39:e kongress med temat 100 år för jämlikhet antog vi ett nytt principprogram, organisatoriskt handlingsprogram, stadgar och ett sprillans nytt reformprogram. Vi valde en ny förbundsstyrelse och vi blev omvalda som ledning. På kongressen formade vi framtidens socialdemokratiska politik där vi gav ett jämlikhetslöfte till Sveriges unga ,att reformprogrammet ska vara genomfört under nästa mandatperiod och att stora delar ska finnas med i Stefan Löfvens regeringsförklaring. Och sist men inte minst: vi avskaffade medlemsavgiften.

Den S-ledda regeringen har också levererat den sossigaste höstbudgeten under mandatperioden med flera SSU-reformer som nu blir verklighet. Vi kan kamma hem många SSU-segrar i höstbudgeten: höjt barn-och studiebidrag, avgiftsfri kollektivtrafik på sommarloven, fler sommarkurser på högskolan och gratis lovaktiviteter är bara några exempel. Och under året kan vi glatt konstatera att gamla reformer som SSU drivit länge äntligen blivit verklighet: som till exempel samtyckeslag, 90-dagarsgarantin och återinförd högskolebehörighet på yrkesprogram.

I höst vann vi en kyrkovalrörelse och lyckades hejda SD:s framfart. Vi genomförde också en höstkampanj med ett helt nytt koncept: lokala klubbar fick ta fram egna kampanjer för ökad jämlikhet lokalt. Det blev succé och vi håvade in massvis med medlemmar!

Sen hann vi också med att fira vår egen födelsedag den 28:e oktober då vi firade att vårt förbund har kämpat för jämlikhet i 100 år. Men det bästa sättet att fira 100 år är att göra verksamhet. Det är alla ni medlemmar och klubbar som är SSU. Det är SSU Örnsköldsvik som anordnar Pride, det är SSU Ale och Kungälv som anordnar julinsamlingar, det är SSU Kronoparken som kämpar för sin fritidsgård och det är SSU Karlskoga som driver på för gratis busskort även på kvällar och helger.

Med våra segrar under året ska vi ta kraft för att gå in i ett valår. Vi ska se till att att Socialdemokraterna blir det största partiet bland unga, att vi växer i medlemsantal och viktigast av allt: att vi vinner valet och att Socialdemokraterna får förnyat förtroende att leda landet. Vi ser fram emot att gå in i valåret med alla er fantastiska medlemmar!

God röd jul och gott nytt år!

Philip Botström, förbundsordförande SSU
Andrea Törnestam, förbundssekreterare SSU