Den här webbsidan använder cookies så att vi kan ge dig bästa möjliga användarupplevelse. Cookieinformationen sparas i din webbläsare, och utför olika funktioner, som t.ex. att känna igen dig när du kommer tillbaka till sidan. Detta gör i sin tur att vi kan förstå vilka delar av sidan du använder mest och finner viktiga.
Första helgen i maj samlades socialdemokratiska ungdomsförbund från hela Balkanhalvön i Bosnien-Hercegovinas huvudstad Sarajevo. Vår internationella samarbetsorganisation IUSY (International union of Socialist youth) arrangerade en konferens under rubriken Last Call for Democracy för att diskutera den politiska situationen i regionen. Alma Handzar och Conrad Palmcrantz representerade SSU. I inlägget skriver de om sina upplevelser från helgen.
Sommarens överväldigande intresse för Pokémon Go var ett globalt fenomen. Över hela världen stack folk iväg på aviga stigar mitt ute i ingenstans på jakt efter den mest sällsynta karaktären. Bosnien-Hercegovina var inget undantag. Att en stor del av befolkningen har tillgång till smartphones med pålitlig mobiltäckning visar att landet har återhämtat sig efter de jugoslaviska krigen.
Samtidigt så blev Pokémon-hypen en påminnelse om hur nära i tiden konflikten faktiskt ligger. Organisationen Posavina Bez Mina, som jobbar med nedrustningsfrågor, fick vid upprepade tillfällen be allmänheten att inte spela Pokémon i avlägsna områden. Anledningen? Arbetet med minröjning är inte färdigt ännu. 22 år efter fredsavtalet i Dayton är fortfarande 2,2 % av landet minerat.
Det är i den kontexten som man ska se samarbetet mellan de socialdemokratiska ungdomsförbunden. På Balkanhalvön är folk väl medvetna om hur ny och ömtålig freden i Europa är. Goda relationer över nationsgränser är ingen självklarhet när högerextrema partier försöker att sprida hat och splittring. Det allvarliga läget blev särskilt tydligt när konferensdeltagarna från Makedonien höll en presentation om den politiska situationen i landet.
Efter valet i december 2016 har det makedonska parlamentet inte kunnat utse en ny regering. Det konservativa partiet fick flest röster, men saknar egen majoritet. Det socialdemokratiska partiet, som blev näst störst i valet, har efter förhandlingar med representanter för den albanska minoriteten lyckats nå parlamentarisk majoritet. Dessvärre har de konservativa inte släppt fram det socialdemokratiska alternativet och hävdar att uppgörelsen med den albanska minoriteten skulle hota det makedonska folkets suveränitet.
Torsdagen den 27:e april skulle parlamentets ordförande utses. Den socialdemokratiska koalitionen stöttade en etnisk albansk kandidat, Talat Xhaferi, för att denne därefter skulle föreslå socialdemokraternas partiledare, Zoran Zaev, som premiärminister. Det kunde högerextrema krafter inte acceptera och under omröstningen stormades parlamentet av drygt 200 demonstranter, de flesta maskerade. Ledamöterna hann inte utrymmas och flera misshandlades grovt. Partiledare Zaev fick ögonbrynet spräckt, men kunde efter en stunds tumult eskorteras ut ur kammaren.
Det var skarpt läge för den makedonska demokratin. Omvärlden, med EU i spetsen, fördömde händelsen och även Makedoniens konservative president manade till lugn. Det ledde lyckligtvis till att de högerextrema demonstranterna misslyckades med sitt kuppförsök och veckan efter incidenten kunde Xhaferi väljas till parlamentets ordförande. Därefter, onsdagen den 17:e maj, fick Zaev det formella uppdraget att bilda regering. Det makedonska folkstyret har stått pall.
Vid tiden för konferensen var utgången ännu oviss. Deltagarna känner stor sympati för den makedonska organisationen och konflikterna som ledde fram till kuppförsöket. Alla närvarande organisationer har ett gemensamt problem med nationalistiska krafter som anspelar på etnisk tillhörighet för att vinna röster. En bred, progressiv allians är att svår att forma när gamla konflikter pyr under ytan och medborgarna har en tendens att prioritera ”sin” grupp.
Under konferensen fick vi möjlighet att besöka vårt systerparti, SDP. På plats i högkvarter slogs vi av hur unga ledarna i partiet var men sanningen är också den att det gick historiskt väldigt dåligt i det senaste valet för SDP i Bosnien och Hercegovina vilket gjorde att det uppstod en öppning för föryngring. För att öka till nästa val så hänger det mycket på att få fler unga att engagera sig i partiet och samhällsfrågor, men det är väldigt svårt, många unga har tappat framtidstron. Under vår tid i Sarajevo var det också stort intresse av media både på mötet men också på oss från Sverige. Det gemensamma för alla tv intervjuer vi var med i var frågan om varför vi engagerar oss och vad vår uppmaning till unga i Bosnien är. Även journalisterna berättade om hur de i sitt arbete hela tiden försöker tända igång ett engagemang bland de unga. Där insåg vi att SSU hade kunnat göra mycket mer för att hjälpa till med att försöka få fler unga i Bosnien och resten av Balkan att engagera sig och framförallt dela med oss av våra erfarenheter av hur vi värvar och bygger en organisation som är till för att växa och bli starkare.
SSU:s roll under helgen var att följa samtalen och ge vårt perspektiv på olika frågor. Vi fick även hålla i ett pass om mänskliga rättigheter och om det politiska läget i Sverige. Det var kul att få diskutera och jämföra hur vi jobbar med mänskliga rättigheter i olika delar av världen. Det blev bland annat en intressant diskussion om hur mänskliga rättigheter inte bara handlar om anti-diskrimineringslagar utan också om att se till att människor inte lever under existensminimum. Detta är tyvärr fortfarande ett rätt stort problem i vissa länder på Balkan där unga och pensionärerna är en tydlig utsatt grupp. Där är det viktigt för oss som SSU:are att komma ihåg att den svenska modellen exempelvis är en viktig del av arbetet för mänskliga rättigheter. Det blev också väldigt tydligt att det finns ett väldigt stort intresse för Sverige och den svenska modellen även utomlands. Bosnisk media var väldigt intresserade av att höra om vad vi från SSU gjorde där och om vår syn på situationen på Balkan.
Avslutningsvis vill vi bara tacka för den här möjligheten att få åka och representera SSU på Balkan round table. Det finns mycket vi kan göra för att hjälpa våra vänner på Balkan inte minst när det kommer till att visa hur vi värvar medlemmar. Men vi behöver också bli fler som engagerar oss internationellt, om ni undrar mer om hur ni kan engagera er så är ni välkomna att höra av er till SSU:s internationella sekreterare Rebecca Abrahamsson.
Tack för oss!
Alma Handzar & Conrad Palmcrantz