3 november 2017

Priserna för att åka kollektivt i Värmland ökar stadigt. Det gör också utgifterna för oss unga och i flera fall så tvingas många tacka nej till universitetsplats för att man inte har råd med Värmlandstrafiks orimligt dyra priser. Politiken som styr kollektivtrafiken tar sig säkert till sina jobb tryggt och effektivt i sina bilar, men det är inget alternativ för fattigstudenter. Därför behöver kollektivtrafiken för ungdomar i Värmland bli avgiftsfri även om ett mer närliggande krav handlar om att pressa ner priserna på biljetter för ungdomar som åker kollektivt. För det handlar om pengar och blir en fråga om klass, alla ska ha möjlighet att åka kollektivt, oavsett om man är fattig eller rik!

Det är bra att socialdemokraternas regering tar ansvar och dels vänder underskott till överskott och investerar i oss unga, bland annat med möjlighet till avgiftsfri kollektivtrafik för unga på sommarloven, med start nästa år. Då gäller det också att politikerna tar ansvar och använder det statliga bidraget. Men det räcker inte. När järnvägen svek oss och monterades ner i länet försvann möjligheten att effektivt åka tåg runt om i Värmland, det går såklart till en viss del, men är fortfarande dyrt. Därför behöver bussåkandet öka, men det är endast möjligt om vi unga som är framtiden, men lika mycket nutiden får möjlighet att på allvar också åka kollektivt. Det är inte rimligt att det ska kosta så fasligt mycket med en bussbiljett. Har man råd att investera i nya dyra bussar behöver man nog tänka om ett varv och fundera över ifall det inte är värt att göra något åt de höga biljettpriserna.

Vi har lika mycket råd att skattefinansiera kollektivtrafiken som vi har att avgiftsfinansiera den. De borgerligas ständiga kamp för stora skattesänkningar ger dem säkert argument för att det redan är pengabrist, något dem själva sett till. Å då krymper såklart utrymmet för verkliga samhällsreformer. Men den utvecklingen kan vi och ska vi faktiskt ändra. I ett samhälle med stora klassklyftor är det inte realistiskt att kräva av människor att betala så dyrt för att åka kollektivt. Å ju mer vi fattigstudenter betalar för biljetter, desto högre kan politiker höja priserna. En viktig effekt med fri kollektivtrafik handlar om att efterfrågan på den skulle öka. Då skulle säkert behovet av en utbyggnad av kollektivtrafiken också öka. Men genom det högerns politik får nästan ingen förutom den lilla klick rika och möjligtvis högerns landstingsråden råd att åka kollektivtrafik fullt ut, utan att man går bankrutt med sin egen knapra plånbok.

Alla ska ha möjlighet att åka kollektivt, runt om i hela Värmland, så väl i Karlstad som i resten av Värmland. Därför är SSU Värmlands krav tydligt: Fattig eller rik – gratis kollektivtrafik.

Alexander Paulsson, distriktsordförande SSU Värmland
Clara Rydström, ordförande SSU Karlstad
Ida Gullbrandsson, ordförande S – studenter Karlstad