8 maj 2019

Från SSU:s Tinderkampanj till Socialdemokraternas EU-förslag

I vintras hade SSU en tinderkampanj som uppmärksammade problematiken med företags behandling av vår data som vi lämnar ifrån oss när vi använder oss av appar som Tinder, Instagram och andra digitala tjänster. Det är en seger att Socialdemokraterna nu presenterar förslag helt i linje med det SSU föreslog i vår tinderkampanj!

– Målet måste vara att vi ska kunna göra medvetna val, och se vilken verklighet som skapas omkring oss online och vad vi delar med oss av. Det har vi rätt till. Jag tycker att EU ska göra mer för att ge oss kontroll över hur vår data används, säger Linus Glanzelius, SSU:s kandidat till Europaparlamentet.

I nuläget godkänner de allra flesta användare villkor utan att faktiskt veta vad de säger ja till och godkänner. Användarvillkoren hänvisar ofta till långa avtal som verkar vara skrivna för att man ska gå med på typ vad som helst utan att förstå. Socialdemokraterna kommer nu driva flera förslag som innebär att det ska vara enkelt att göra medvetna val om hur personliga data hanteras.

Det är ett stort problem att användare inte får tillräcklig kunskap om hur deras data kommer användas om de vill använda sig av en app eller annan tjänst. Utan sådan kunskap kan vi användare inte fatta medvetna beslut om vad vi godkänner att ett företag får göra med vår data och därför är det svårt att förutspå konsekvenserna av att använda appen. EU måste göra något åt detta. EU måste säkerställa att vi användare och konsumenter får den information vi behöver för att kunna fatta medvetna val, men också säkerställa att vår data inte får behandlas och hanteras hursomhelst.

Ett av de viktiga förslagen handlar om att det ska tydligt framgå hur företaget som tillhandahåller tjänsten kan sälja vidare den personliga data du som användare lämnar ifrån dig vid användning av appen.

– Det är särskilt kul att det hela började med att jag beställde ut min data från Tinder som sen blev en SSU-kampanj och nu presenterar Socialdemokraterna SSU:s förslag inför EU-valet, säger Linus Glanzelius (S).

Läs gärna vad Linus Glanzelius tidigare skrivit om detta: https://www.svt.se/opinion/jag-synade-tinder-pa-alla-hjartans-dag-detta-ar-vad-jag-sag