22 maj 2019

Feminismen måste vara global och solidarisk

Europa står inför ett ödesval. Kvinnor i hela Europas rättigheter kan stärkas av EU. Och KD säger nej. KD säger lagom. Hur kan kvinnors rättigheter inte vara lagom?

Ingen kan ha missat turerna kring KD:s Lars Adaktusson. 22 gånger har Adaktusson röstat emot abort i EU. 22 gånger har han bestämt sig för att rösta emot kvinnors rätt till sin egen kropp.

Sara Skyttedal säger att hon inte håller med Adaktusson. Samtidigt vill hon att EU inte ska “lägga sig i”. Vi vill att EU ska lägga sig i. Kampen för kvinnors rätt ska inte reduceras till nationalitet. Rätten att bestämma över sin kropp måste omfatta alla kvinnor. För oss är feminismen alltid global och solidarisk. För om du inte står upp för den polska, maltesiska eller spanska kvinnans rätt så står du faktiskt inte upp för aborträtten. Alla kvinnors rätt, inte bara några få. Det är skillnaden på socialdemokratins feminism jämfört med KD:s nya borgerliga feminism.

Och vad händer på hemmaplan? Här sitter Ebba Busch Thor och säger att hon vill att barnmorskor som inte vill genomföra abort ska slippa det. När aborträtten inskränkts i andra delar av världen har det alltid börjat så. Se bara på utvecklingen i Polen eller i Italien. I praktiken är det nästintill omöjligt att göra abort där idag. Denna öppning KD gör mot inskränkning av aborträtten är farlig. Vi varken kan eller ska acceptera detta.

Busch Thor håller Lars röstar-mot-abort-22-gånger Adaktusson om ryggen. På en direkt fråga om han får sitta kvar säger hon ja. Så länge har kan vara kvar som vice partiordförande och utrikespolitisk talesperson kan vi räkna med att hon är okej med hans agerande. Så länge Ebba Busch Thor vill införa samvetsfrihet (edit: arbetsvägran vid aborter) kan vi räkna med att KD vill se en de facto minskad aborträtt i Sverige.

EU skulle kunna stärka kvinnors rätt till abort och rätt att bestämma över sin egen kropp. EU skulle kunna stå upp för alla kvinnors rätt. Och KD säger nej. KD säger lagom. Hur kan kvinnors rättigheter inte vara lagom?

Söndagens val är ett ödesval. Rösta för ett parti som alltid står upp för kvinnors rättigheter, och inte bara kvinnor i Sverige utan kvinnor i hela Europa. Rösta på Socialdemokraterna den 26 maj!