22 juli 2024

Norska Extremism-kommissionen får SSU:s
22-juli utmärkelse 2024

Varje år minns SSU med stor saknad våra vänner i AUF som mördades på Utøya. Våra kamrater är döda, men deras idéer om demokrati och människors lika värde kommer alltid leva vidare genom oss. Kampen mot högerextremism, och för demokrati och människors lika värde måste fortleva, för att det som hände på Utøya 2011 aldrig ska kunna hända igen.

I år är det tretton år sedan terrordådet och SSU delar för åttonde gången ut 22 juli-utmärkelsen till antirasistiska förebilder som gjort betydande insatser mot högerextremism.

2024 får norska Extremismkommissionen SSU:s 22 juli-utmärkelse. Med sin gedigna och föredömliga rapport om våldsbejakande extremism visar kommissionen att med samhällets samlade kraft kan demokrati och mångfald vinna över antidemokratiska krafter.

Extremismkommissionen lämnade i våras över sin rapport “Gemensamma insatser mot extremism” till den norska regeringen. Rapporten analyserar olika former av extremism, vad som orsakar och kan motverka radikalisering och dess konsekvenser. På ett genomgripande och metodiskt vis har kommissionen visat hur terrorism och våldsbejakande extremism kan förebyggas och motverkas med samhällets samlade kraft.

I ett och ett halvårs tid har kommissionen analyserat och tagit fram 40 förslag för att förebygga extremism och främja demokrati och sammanhållning. Kommissionens arbete är en ledstjärna för alla demokratiska och antirasistiska krafter som vill bygga ett samhälle byggt på gemenskap och öppenhet.