13 juni 2018

Bakgrund
Burma har under 2015 genomgått sitt första demokratiska val sedan militärjuntan tog makten för över 50 år sedan där partiet National League for Democracy vann med överväldigande majoritet. Trots detta håller militären fortfarande landet i ett hårt grepp genom att konstitutionen ger dem i princip verorätt mot alla förändringar. Burma har de senaste åren börjat öppna upp sig och det finns hopp om att demokratin kan stanna.

SSU:s Burmaprojekt
SSU har sedan sju år tillbaka ett projekt tillsammans med vår systerorganisation i Burma, Youth for a New Society (YNS). Vi arbetar med organisationsutveckling för YNS och driver tillsammans med dem en skola för unga burmesiska demokratiaktivister. Skolan flyttande under 2015 in i Burma igen efter att ha varit lokaliserad i den Thailändska gränsstaden Mae Sot. I takt med utvecklingen i landet där den demokratiska oppositionen återvände till landet 2014 finns vår systerorganisation YNS och skolan på plats inne i Burma, strax utanför Rangoon. Ett 20-tal elever går på skolan och får där utbildning i politik och samhällsfrågor samt praktiskt organisationsarbete. Målet med projektet är att stärka unga och kvinnor inom demokratirörelsen genom att utbilda en ny generation burmesiska demokratiaktivister.

Volontäruppdraget
Vi söker nu en volontär som kommer arbeta som lärare på skolan under ca två månader, november-december 2018 (preliminärt). På skolan kommer du att undervisa eleverna i politik med fokus på socialdemokratisk ideologi, feminism och ledarskap. Du kommer även att arbeta med YNS och hjälpa dem med organisatoriskt arbete på deras kontor. Därtill kommer du att kontinuerligt blogga för SSU om ditt arbete på skolan och med YNS. Undervisningen sker på engelska och du kommer att bo i Rangoon och resa till skolan de dagar du undervisar.

Vi söker dig som:
• Är 18 år fyllda och har ett starkt engagemang för demokrati, rättvisa och internationell solidaritet
• Har goda språkkunskaper i engelska
• Har erfarenhet av folkbildning (t.ex. av att arrangera SSU-kurser, fackutbildningar eller liknande)
• Har förmåga att undervisa pedagogiskt och interaktivt
• Gärna har tidigare erfarenhet från internationellt arbete
• Vill vara fortsatt engagerad i Burmafrågan efter volontärperioden
• Delar SSU:s och arbetarrörelsens grundläggande värderingar
• Vi ser gärna att du har erfarenhet av att undervisa eller arbeta praktiskt med mänskliga rättigheter

Uppdraget är ideellt, men SSU står för resa, boende, mat, vaccinationer, försäkring och andra omkostnader.

Ansökan

Om detta låter spännande, maila ditt CV och ett personligt brev där du beskriver varför du söker uppdraget och hur du tror det skulle passa dig, till burma@ssu.se.
Vi vill ha din ansökan senast den 12 september. Intervjuer hålls löpande, så skicka in din ansökan så snart som möjligt!

Frågor?
Har du några frågor eller vill veta mer om uppdraget kan du även höra av dig till SSU:s internationella sekreterare Rebecca Abrahamsson, rebecca.abrahamsson@ssu.se