22 juli 2017

22-juli-utmärkelsen
För att hedra minnet av människorna som omkom i attentatet på Utøya och i Oslo den 22 juli 2011 har SSU-förbundet instiftat 22-juli-utmärkelsen. Det är ett pris som varje år den 22 juli kommer delas ut till en antirasistisk förebild som gjort betydande insatser mot högerextremismen. Syftet med utmärkelsen är att institutionalisera minnet av dem som omkom i det fruktansvärda terrordådet och belysa vilka idéer som låg bakom terrordådet.

Att måltavlan för terrordådet på Utøya var unga socialdemokrater var ingen slump. Socialdemokratin är fascismens främsta motpol. Genom 22 juli-utmärkelsen för vi offrens minne och kamp vidare i framtida generationer, säger Philip Botström, förbundsordförande SSU.

Årets pristagare är Make Equal
22-juli-utmärkelsen delas ut för första gången i år och SSU har valt att ge utmärkelsen till organisationen Make Equal för deras viktiga jämlikhetsarbete och i synnerhet för deras kampanj #ochjagprotesterade. De får en symbolisk prissumma på 5000 kr för att föra den antirasistiska kampen vidare.

Läs mer om Make Equals arbete här: https://makeequal.se/om-oss/

Motiveringen till årets pristagare av 22-juli-utmärkelsen Make Equal lyder:

”Make Equal är en organisation som lösningsorienterat och effektivt både utvecklar nya metoder för jämlika verksamheter och bildar opinion. Make Equal stod för sommarens i särklass viktigaste konstverk och påminnelse i form av en skohög i Almedalen. Kampanjen #ochjagprotesterade sprider sig nu till andra platser och påminner om vad normaliseringen av nazism leder till. Därför är Make Equal en antirasistisk förebild och tilldelas SSU:s 22-juli-utmärkelse.”

Philip Botström och Andrea Törnestam