22 juli 2020

2020 tilldelas 22 juli-utmärkelsen Fanna Ndow Norrby och Nadim Ghazale

Varje år minns SSU med stor saknad våra vänner i AUF som omkom på Utøya. Våra kamrater är döda, men deras idéer ska alltid leva vidare genom oss. Kampen mot högerextremism måste hela tiden fortsätta för att det som hände på Utøya 2011 aldrig ska kunna hända igen.

I år delar SSU för fjärde året 22 juli-utmärkelsen ut till en antirasistisk förebild som under året gjort betydande insatser mot högerextremism.

2020 är det poddaren och frilansskribenten Fanna Ndow Norrby och polisen Nadim Ghazale som får ta emot 22 juli-utmärkelsen. På olika sätt och i olika forum bedriver de båda ett viktigt och praktiskt antirasistiskt vardagsarbete. De är inspirerande förebilder för hur man kan gå från ord till handling i det antirasistiska arbetet.

Fanna Ndow Norrby
Fotograf: Moa Karlberg

Få personer har lyckats nå ut med det antirasistiska budskapet på så många plattformar som Fanna Ndow Norrby. Via instagramkontot och boken Svart Kvinna, Raseriet-podden, föreläsningar och opinionsbildning sprider hon viktiga vittnesmål om hur rasismen ser ut och särskilt drabbar svarta kvinnor i dagens Sverige. Fannas engagemang bidrar till att bilda, inspirera och stärka en ny generation antirasister och visar att kampen mot rasism kan föras brett och på olika sätt i vardagen. Därför är Fanna Ndow Norrby en antirasistisk förebild och tilldelas SSU:s 22-juli-utmärkelse.”

Nadim Ghazale

“Kommunpolisen Nadim Ghazale, också känd från SVT:s “Veckans brott”, visar hur viktigt det är med antirasistiska brobyggare som försöker minska avståndet mellan människor i vardagen. Som polis och samhällsdebattör tar han tydlig ställning mot såväl polisbrutalitet som rasistiska föreställningar om kriminalitet i förorten. Det behövs fler poliser som tar ansvar och ställning mot rasism oavsett om det uttrycks av kollegor eller på sociala medier. Nadim påminner oss om att den antirasistiska kampen behöver inkludera fler aktörer, i hela samhället, varje dag. Därför är han en antirasistisk förebild och tilldelas SSU:s 22-juli-utmärkelse. “