SSU:s ordförande Lisa Nåbos tal på första maj 2022 i Linköping

Första maj 2022 talade SSU:s ordförande Lisa Nåbo i Linköping. Här kan du läsa hennes tal. Observera dock att det är det talade ordet som gäller (som alltid).

Mötesdeltagare! Demonstranter!

Det gläder mig extra mycket att vara just i Linköping idag. Min vackra hemstad.

Det är härligt att se er, och dela den energi vi har i arbetarrörelsen. Att vi samlas här idag är styrka, det är värme, det är gemenskap – det är första maj i Linköping!

I september går svenska folket till valurnorna. Ett helt avgörande val för oss unga. Om vi inte agerar nu kommer klimathotet inte längre vara ett hot, utan ett faktum. Vår planet rusar mot tre graders uppvärmning med ofattbara konsekvenser som följd. Kollapsade ekosystem, torka, svält, bränder och flyktingströmmar av hittills ojämförbara mått – allt detta kommer bli regel snarare än undantag i ett samhälle där politiken sätter sig själv på läktaren.

Socialdemokratin och arbetarrörelsen måste ta klimatkrisen på allvar – allt annat bleknar i jämförelse! Allt för länge har vi väntat på att marknaden ska lösa våra problem. Vilket den såklart inte gjort.  Världens unga önskar att vuxenvärlden hade gjort mer. Att ni förstått allvaret och att det är vi unga som nu kommer ta smällen. 

Så kära parti, låt oss göra ordentliga systemförändringar – inte lappa och laga ett system som leder till samhällets kollaps! Låt oss därför gemensamt  investera kraftigt i det som krävs för att göra Sverige klimatneutralt. Som min företrädare Anna Lindh sa: “Vi som är unga, vill tro på framtiden”. 

Mötesdeltagare. 

Idag börjar valrörelsen. 

Det är kul med valrörelse. Men vi ska inte glömma allvaret i stunden. Att valet i grund och botten handlar om människors liv. Att förhindra att ungdomar skjuts ihjäl på öppen gata. Att stoppa klimatkrisen som kommer allt närmre. Och att se till att unga har någonstans att bo och att alla har ett tryggt jobb att gå till.

Människans framtid är människans val. Höstens val är ett om politikens vägval –  om vilka vi är som människor, vad vi står för, vad vi tror är rätt. Det är ett val om människosynen. Kommer vi låta högern vinna, som sätter arbetare mot arbetare genom lönedumpning och som tycker att vita flyktingar är mer skyddsvärda än andra. En samlad höger som försöker skrämma svenska folket med propaganda om ett Sverige i förfall för att den mest radikala, nationalistiska högerregeringen i Sveriges historia ska kunna ta makten. Nej. Vi kan aldrig låta dom vinna. Den 11 september måste vi gemensamt se till att det är vår människosyn som vinner, inte högerns. 

Under valrörelsen ska vi visa att lösningen på vår tids stora utmaningar inte är opolitisk. Vi vill bygga ett Sverige som vilar på grundtanken om ekonomisk och social demokrati. Ett demokratisk samhälle där vi känner – att ett gemensamt ansvarstagande för varandra – , inte är en uppoffring, ingen barmhärtighetsgärning, utan att solidariteten är en investering i varandra. Så vi blir rikare tillsammans.

Vissa hävdar att klassamhället inte längre finns, att socialdemokratin inte behövs. Jag håller inte med. Vår rörelse och våra ideal behövs mer än någonsin. 

Vi ser det när unga skjuts ihjäl i Linköpings mest utsatta och fattiga områden

Vi ser det när unga inte kan komma till fotbollsträningen eller kulturskolan för att busskortet är för dyrt

Vi ser det när studenterna sover i tält för att de inte har någonstans att bo

Och när vi pratar om Sverige och det samhälle  vi vill bygga så är det hela tiden med insikten om att vi aldrig kan forma vår framtid utan att göra det i gemenskap med andra människor i andra länder.  

Detta visar Rysslandskrig i Ukriana. Detta fruktansvärda, brutala och meningslösa krig. Ett krig som kommer sätta ärr i en hel generation. En hel generation Ukrainare som förlorar sin ungdom, sitt hem och sina familjemedlemmar. En hel generation ryssar som tvingas kuva sig under Putins vansinne. En hel generation av Europas unga kommer leva med konsekvenserna av detta hänsynslösa krig. 

Runt om i vårt land höjs nu röster för militär kapprustning, och i Europa blåser krigets vindar. Moderaternas så kallade ledare, i alla fall på pappret, Ulf Kristersson skriver i detta läge debattartiklar där han öppnar för kärnvapen såväl som nato-baser på svensk mark. 

För SSU kommer freden alltid först. Unga svenska män och kvinnor ska inte behöva förlora sina liv i krigens fasa! SSU kräver av regeringen att de för kommande generationer garanterar ett Sverige fritt från kärnvapen, en kärnvapenfri zon över Norden och att utländska militärbaser aldrig etableras i Sverige. 

För vi ska vidare framåt, outtröttligt i arbetarrörelsens reformistiska anda, utifrån vår värdegemenskap. Vi demonstrerar för fred i Ukraina. Demonstrerar för fred i Europa. Demonstrerar för varje nation och folks rätt att själva göra vägval och bestämma över sin framtid. Vi demonstrerar för kommande generationers rätt till trygga och jämlika liv i demokratiska samhällen. Alla folks frihet, hela världens fred!

Tack för att ni har lyssnat!