SSU visar sitt stöd för Västsahara genom deltagande i marathon

Ockupationen av Västsahara har pågått under en lång tid. Under kolonialtiden ockuperades landet av Spanien och efter avkolonialiseringen på 1970-talet har Marocko ockuperat Västsahara. SSU har sedan 90-talet ett samarbete med Sahrawi Youth Union, också kallat UJSARIO, som arbetar för ett fritt Västsahara. Det nuvarande projektet går ut på att UJSARIO ska få ökad jämställdhet och bättre interndemokrati.

SSU har under många år drivit frågan om ett fritt Västsahara och på partikongressen 2009 fick SSU igenom att även Socialdemokraterna ska vara för att Sverige ska erkänna Västsahara. Något som inget EU-land än så länge har gjort men däremot 84 andra stater runt om i världen.

I veckan gick Sahara Marathon av stapeln, loppet springs för att uppmärksamma frågan om ett erkännande av just Västsahara. För att visa sitt stöd för frågan fanns i år Tvärdrags chefredaktör Malin Hansson på plats och deltog i loppet.
unnamed
Nu när Socialdemokraterna sitter i regering hoppas vi från SSU att man kommer ihåg beslutet på partikongressen 2009 och erkänner Västsahara som en nation.