SSU-minne från Tomas Eneroth

Veckans SSU minne kommer från Socialdemokraternas gruppledare i Riksdagen. Kamratskap från SSU:s valläger till riksdagens korridorer.

På SSU-lägret i Malmö 1988 kom Stockholms läns SSU-distrikt med en mycket stor delegation. Kaxiga som vanligt hade de dessutom gjort ensång som hette ”länet-9000” och som de spelat in i förväg och nu lanserade på ”lägertoppen” – ett radioprogram där deltagarna fick rösta på bästa låt. SomSSU:are i Kronoberg var man givetvis lite irriterad på de självgodaStockholmarna, så på andra dagen av lägret skrev jag och en annan SSU-are frånVäxjö låten ”länet ska bort från listan”. Texten var full av nödrim, men med tidsenliga referenser till Imperiet och Anna Book – och dessutom en trallvänlig refräng. Vi spred ryktet om låten och berättade att vi ville ha hjälp med bakgrundssång, gitarr och trummor vid inspelningen. Det kom till slut något hundratal SSU:are från Kronoberg,Jämtland, Skåne, Skaraborg osv… som stämde glatt in i refrängen ”Länet ska bort från listan”. Låten lanserades och två dagar senare låg vi etta på lägertoppen…(Glädjen var dock kortvarig – lägertoppen vanns nämligen till slut av Anna Books”Hjärtat bankar”…. )

Efter lägret träffade jag sedan SSU-aren Carina Moberg frånStockholms län. Som SSU-are från Kronoberg och Stockholms län hade vi givetvis skolats in i att vara misstänksamma mot varandra och vi började småbråka om både lägertoppen och politiska sakfrågor. Men det tog inte lång tid innan vi lärde känna varandra och blev goda vänner. Vi kom så småningom in i förbundsstyrelsen tillsammans, och efter valet 1994 kom vi in i riksdagen. Vi fick rummen jämte varandra och hade en otroligt rolig tid tillsammans i riksdagen. De strider som ibland kunde upplevas som allvarliga under SSU-tiden,blev så här i efterhand rent av tramsiga när vi istället fick kämpa sida vid sida för att ta landet ur den kris som Carl Bildts regering hade försatt oss i.Carina blev en av mina bästa vänner och kollegor i riksdagen, och jag är evigt tacksam att jag fick lära känna henne genom mitt SSU-engagemang. Hon blev gruppledare i riksdagsgruppen under några år, men fick lämna det av hälsoskäl och avled sommaren 2012. Idag är jag gruppledare i riksdagsgruppen och det finns många, många tillfällen då jag både tänker tillbaka på Carina, men också på vad kamratskapen med många andra SSU-are betytt för mig. Den ger mig kraft,inspiration, energi och mod att fortsätta kämpa. Vart jag än reser i landet träffar jag på gamla SSU-kamrater. En del är kommunalråd och ombudsmän, andra är engagerade i idrottsrörelsen eller i miljörörelsen. Många har blivit mina vänner för livet – och även om det kan ta många år mellan mötena, så ligger tiden i SSU djupt inne i hjärtat som en viktig tid i våra liv.

Så mina avslutande visdomsord till dagens SSU-are får bli:Var tacksam för alla som väljer att kämpa vid din sida för rättvisa och solidaritet. Se de olika argumenten i debatten som en styrka i stället för något som hotar. Låt inte revirstrider eller kampen om uppdrag vara viktigare än kamratskap och glädjen i att tillhöra en rörelse som uträttat och kommer att uträtta stordåd. Och håll fast vid vänskapen – ni kommer att mötas under livet vid många tillfällen. Det är tillsammans som vi är starka!