SSU kampanjar mot vinstjakten i skolan

Idag går startskottet för SSU:s decemberkampanj som handlar om att stoppa vinstjakten i skolan. Under två veckor kommer SSU ge sig ut på skolor runt om i Sverige och kampanja för en skola där eleverna är vinnarna, inte riskkapitalisterna.

Sverige är unikt i världen
Sverige är det enda landet i världen som tillåter helt oreglerade vinstuttag från skolor som vi finansierar med våra gemensamma skattepengar. Samtidigt har vi de snabbast fallande kunskapsresultaten i hela OECD. År 2015 gick 725 miljoner till vinstuttag i skolan, det är pengar som istället kunde användas för att exempelvis anställa 1500 lärare eller 1700 skolkuratorer eller till att köpa in 116 000 datorer.

– Skattepengar ska gå till fler lärare och bättre elevhälsa, inte till riskkapitalisters fickor. Det är dags att stoppa vinstjakten i den svenska skolan för elevernas bästa, säger Philip Botström, förbundsordförande SSU.

Ska pressa högern
8 av 10 svenskar tycker att vinster ska begränsas i skolan. Men högerpartierna i riksdagen vägrar trots folkviljan att gå med på vinstbegränsningar. Moderaternas förslag på att införa sanktioner löser inte grundproblemen. SSU är inte nöjda ifall en eventuell överenskommelse med högern inte innehåller någon form av vinstbegränsning i skolan.

– Kinberg Batra väljer medvetet att prata om allt annat än vinstbegränsningar för att få undan frågan i god tid innan valet 2018. Löfven borde syna hennes taktiska bluff, säger Philip Botström.

Mobilisera skolelever
SSU:s mål är att mobilisera så många skolelever runt om i Sverige som möjligt för att stoppa vinstuttagen i skolan genom en namninsamling: https://www.ssu.se/stoppavinstjakten

Kontakt
Pavlos Cavelier Bizas, pressekreterare
Telefon: 070 350 43 57
E-post: pavlos.cavelier@ssu.se