SSU intervjuar Carina på Bommersviksakademin

Nu är det dags att söka till femte (!) omgången av Bommersviskakademien, BommA. En spetsutbildning för framtidens ledare i arbetarrörelsen som SSU är med och arrangerar. Utbildningen pågår i ett år och nästa omgång startar i november 2016. Sista dagen att söka är 12 juni. Vi tog ett snack med Carina Persson som är chef för Bommersviksakademien för att prata mer om utbildningen.

SSU: Berätta! vem är du?
Carina: Jag heter Carina Persson och är chef för Campus Bommersvik.. Jag får hålla ihop och följad med deltagarna på den resa som Bommersviksakademien är.

SSU: Kul! Såhär i sommartiden. Vad har du för gavoritglass?
Carina: Magnum mandel

SSU: Varför ska man söka BommA?
Carina: Om man vill utvecklas som ledare i arbetarrörelsen och känner att man kan ta ett språng med hjälp av ett större nätverk och mer kunskaper. Och om man känner att det är dags nu – att man vill förändra världen och arbetarrörelsen.

SSU: Vilket är ditt roligaste minne från de här fem åren?
Carina: Det finns så himla många. Men en känsla jag aldrig kommer glömma är andra årets kretsen kring Bommersvik (sista utbildningsträffen när deltagarna håller egna seminarium om framtidens socialdemokrati). Vi hade precis hade kommit på att man kunde bjuda in första årskullen att komma och kolla. Och de kom! Då kände jag att fan, det här är på riktigt. Det var första gånge jag förstod vad vi gjorde. Att det verkligen är deltagarnas nätverk som är i centrum i alla delar.

SSU: Vad är du mest stolt över?
Carina: Att vi har lyckats med att skapa en plattform som blir den mötesplatsen som vi har saknat i arbetarrörelsen. En mötesplats för fackligt engagerade unga och politiskt engagerade unga som genom nätverket kommer längre, hittar varann och får nya plattformar och hittar andra skiljelinjer.

SSU: Vad lär man sig på BommA som man inte får någon annanstans, vad är unikt?
Carina: Nätverket och bredden. Att man får en helt ny insikt om hur stor och stark arbetarrörelsen är, men också hur diversifierad den är. Man blir en kombination av stoltare och mer ödmjuk. Man går ifrån att ha varit aktiv i en krets av människor som man tror tycker väldigt olika men så inser man att de är väldigt lika när man hamnar i en större krets och får andra perspektiv. Det gör en ödmjuk. Och så blir man väldigt stolt över att inse hur otroligt glimrande generationen man tillhör är.

SSU: Blev det som du tänkte när du började planera?
Carina: Nej, verkligen inte. Jag hade inte kunnat drömma om det här. SSU var i allra högsta grad drivande i arbetet. Man såg behovet av att förse arbetarrörelsen med väl rustade ledare i en yngre generation som kunde gå in och ta över. Det var tydligt att det var det fokuset som låg på bordet. Det har gått mer än fem år sen dess och det har hänt väldigt mycket. Allt från beslutet om fler unga på listorna, men även att många fackförbund har yngre personer i styrelserna. Jag hade inte kunnat föreställa mig detta.

SSU: Om du fick säga en sak till SSU:s medlemmar, vad vore det?
Carina: Organisera er för helvete. Det vill jag säga till alla unga politiskt aktiva som är kloka, och de är SSU:are. Tro för helvete inte att du ska bära hela skiten på dina egna axlar, organisera er.

SSU: Tack!
Carina: Tack själva!

Bommersviksakademien är en mötesplats för fördjupning kring värderingar och politik, men också ökad kunskap om metoder för att bilda opinion och bygga organisation utifrån arbetarrörelsens idéer. Utbildningen ställer höga krav på dig som är deltagare och ger dig möjligheter att förstärka dina nätverk inom arbetarrörelsen.

Läs mer och ansök här!