SSU fördömer gripandena av HDP:s ledare

Uttalande med anledning av utvecklingen i Turkiet
Igår greps flera ledande personer från HDP, däribland både språkrören Selahattin Demirtaş och Figen Yüksekdağ, av turkisk polis. Detta utgör ännu ett steg mot ett mer auktoritärt Turkiet där respekt för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet åsidosätts. HDP är det enda hoppet för kurders rättigheter. Med detta agerande krossar Erdogan förutsättningarna för en pluralistisk demokrati.

-Ännu en gång har Turkiet visat att de går mot ett alltmer totalitärt styre, med president Erdogan i spetsen. Det finns inga gränser längre för hur långt presidenten är beredd att gå i syfte att tysta ner progressiva röster. Men vi får aldrig tystas ner, nu måste vi istället höja våra röster ännu mer, säger Rahima Ortac, internationell ledare för SSU.

SSU kräver att Demirtaş och Yüksekdağ, liksom HDPs politiska och demokratiskt valda företrädare som arresterats och avsatts, nu omedelbart släpps fria . Vidare är det viktigt att EU markerar med en samlad röst mot den turkiska regimen.

Vi står bakom Margot Wallströms uttalande som går att läsa här: http://www.regeringen.se/uttalanden/2016/11/uttalande-av-utrikesminister-margot-wallstrom-med-anledning-av-gripanden-i-turkiet/

Rahima Ortac, internationell ledare
Philip Botström, förbundsordförande

Kontakt
Pavlos Cavelier Bizas, pressekreterare
Telefon: 070 350 43 57
E-post: pavlos.cavelier@ssu.se