Såhär gjorde SSU Hudiksvall för att fixa avgiftsfri kulturskola

I SSU:s kommunprogram ger vi förslag på vad kommunerna kan göra för att öka jämlikheten. Ett av förslagen i rapporten är att kommunerna ska inför en kulturmiljon för att ge alla barn och unga i kommunen tillgång till en meningsfull fritid.

Alla ska ha rätt till en meningsfull fritid och kunna testa olika aktiviteter. Fritidsaktiviteter hänger ofta ihop med vem man är och vilken familj man tillhör. Exempelvis är barn till akademiker ur medelklassen över-
representerade i den kommunala kulturskolan. Kulturskolan och föreningslivet är bland de viktigaste platserna för unga att få en fritid med mening.

I Hudiksvall får barn och unga mellan 4-19 års ålder gå i kulturskola – utan att behöva betala avgift. Och det tack vare SSU i kommunen. Olivia Karelius är ombudsman för SSU Gävleborg och var ordförande för SSU Hudiksvall när de lyckades få med sig Socialdemokraterna på förslaget.

– Det är socialdemokratisk kulturpolitik i sitt esse. Inför valet 2014 var en avgiftsfri kulturskola ett av vallöftena. Att övertyga partiet var inte svårt, säger Olivia Karelius.

– Det var faktiskt inga större problem. Det här är verkligen en viktig faktor i socialdemokratisk kulturpolitik som minskar klyftor.Kulturskolan i Hudiksvall erbjuder kurser i bild, drama, olika instrument, ensemblespel, dans och körsång. Eleverna ges möjlighet att utveckla sin konstnärliga sida och helt enkelt ha kul. Avgiftsfritt blev det i höstas.

– Kultur ska vara tillgänglig för alla och inte endast för en elit, därför är kulturskolan en viktig faktor för att skapa tillgänglighet. Speciellt då kultur förenar över gränser, skapar känslor och ger förståelse. Det gör att det är så viktigt att vi kan ha en avgiftsfri kulturskola som ger möjligheten till alla att delta oavsett klasstillhörighet, sätt Olivia Karelius.

Läs hela kommunprogrammet här.