Philip och Andreas julkrönika 2017

Nu stänger vi snart SSU-kontoret för lite julledighet. Men först vill vi passa på att sammanfatta året och blicka mot nästa.

2016 blev ett mörkt år för världen. Kriget i Syrien är inne på sitt femte år och har förvandlats till en av de blodigaste konflikterna i vår tid. Bilderna på barn och familjer som förlorat allt gör så otroligt ont att se. Aldrig har så många människor i världen varit på flykt. I slutet på 2015 var siffran 65,3 miljoner, det är mer än ett helt Frankrike. Högerpopulismen är på frammarsch. Storbritannien gick ur EU. USA hade möjlighet att välja en progressiv kvinna till president men valde en rasistisk, populistisk kvinnohatare istället. På hemmaplan har riksdagen klubbat igenom en av de strängaste asyllagarna någonsin.

Det är lätt att känna sig nedslagen när vi nu lägger ännu ett år till bokslutet. Men mörkret gör oss också ännu mer övertygade om att vi, den unga socialdemokratin, behövs mer än någonsin. Ja, alla som tror på en bättre värld behövs mer än någonsin. Vi måste protestera mer, vi måste organisera fler.

Men, det finns också ljusglimtar. Sverige blev invalda i säkerhetsrådet och idén om en feministisk utrikespolitik går på export. Parisavtalet trädde i kraft och koldioxidutsläppen har slutat att öka. Svensk ekonomi går som en Volvo och arbetslösheten sjunker. Och framförallt: Alla er SSU:are. När SSU Hagfors anordnar klädinsamling för flyktingar, SSU Enköping fixar FIFA-turnering och SSU Stockholms arrangerar Syrien-manifestation värmer det våra hjärtan. 2016 har verkligen varit SSU-klubbens år, ni har tillsammans visat kraften i organisering genom att påverka politiken, riva av flera hundra timmar av studier och startat nya verksamheter. Det ska vi fortsätta med även nästa år!

För SSU har det varit ett händelserikt år. Under våren släppte vi 30 reformer för ett hållbart och solidariskt mottagande. Vi är nog det första ungdomsförbundet någonsin att använda en hamster för att förklara en politisk konflikt – i det här fallet varför sänkta ingångslöner är en riktigt dålig idé. I höstbudgeten fick vi igenom vårt förslag om CSN-lån för körkort. Under hösten har vi drivit på för en jämlik skola. Vi har pratat om varför vi vill ge F till betygssystemet, om hur skolhälsan kan bli bättre, kampanjat för vinststopp i skolan och pushat Socialdemokraterna att reformera det segregerande skolvalet.

När vi blickar mot 2017 har vi mycket att se fram emot. SSU fyller 100 år! Det kommer vi fira storslaget. Vi tänkte bland annat göra det genom att ta oss an det stora projektet att peka ut socialdemokratins utmaningar kommande 100 år. Under 2017 har både Socialdemokraterna och SSU kongress, det är då vi pekar ut riktningen inför valåret 2018. SSU kommer driva på för att jämlikhet ska bli huvudriktning i svensk politik. Under början av 2017 lovar vi att återkomma med en rejäl lista på politik vi kommer att driva mot S.

Vi stänger 2016 med en önskan om att 2017 får bli året då ingen knyter näven i fickan. Året då alla som tror på något reser sig upp. Det är faktiskt enda vägen framåt!

Men först några dagars julledigt för eftertanke, tid med vänner, familj och soffläge med en Aladdin-ask i knät. Hoppas ni också får några sköna dagar!

God jul och ses 2017!
Philip Botström & Andrea Törnestam