Den här webbsidan använder cookies så att vi kan ge dig bästa möjliga användarupplevelse. Cookieinformationen sparas i din webbläsare, och utför olika funktioner, som t.ex. att känna igen dig när du kommer tillbaka till sidan. Detta gör i sin tur att vi kan förstå vilka delar av sidan du använder mest och finner viktiga.
Lisa är nästa volontär på SSU:s skola i Burma
I november kommer en ny volontär från SSU åka till Burma för att undervisa på skolan för unga demokratiaktivister. 2016 års volontär heter Lisa Nåbo och har sin bakgrund i SSU Linköping. Samuel Björklund från SSU:s Burmaprojekt ringde upp Lisa för att prata om uppdraget som väntar.
Berätta lite om dig själv!
Jag heter Lisa Nåbo och jag är 21 år gammal. Jag är uppvuxen och bor i Linköping och pluggar här på universitetet till gymnasielärare i samhällskunskap, svenska och svenska som andra språk. Jag trivs bra i skolmiljön och tycker det är kul att lära mig nya grejer. I SSU har jag varit engagerad sedan valrörelsen 2010. Jag har varit aktiv ett tag i Linköpings SSU-klubb men även nu på senare tid på distriktsnivå som studieledare och vice ordförande och trivs väldigt bra med det.
Vad fick dig att söka det här uppdraget?
Denna terminen pluggar jag bara halvfart, så jag har mycket tid över och letade efter något att fylla ut tiden med. Medan jag letade saker att göra delade Shanga (medlem i Burmaprojektet) annonsen för volontäruppdraget. När jag läste annonsen kändes det som att läsa om mig själv i beskrivningen. Där kläcktes idén och jag har ju länge velat resa till Asien. Jag fortsatte läsa på om projektet och vad skolan i Burma gör och det lät för bra för att inte söka uppdraget.
Vad tror du att du kommer bidra med?
Eftersom jag inte vet helt på förhand vad jag har att förvänta mig är det svårt att veta vad jag kan bidra med. Men efter min tid på universitetet tycker jag att jag har lärt mig mycket om vad som är viktigt för att kunna undervisa. Sen har jag varit aktiv i politiken väldigt länge och har därifrån erfarenheter och idéer om hur man kan gå vidare med demokratiseringen i Burma. Jag tror dock det är mycket viktigt att kunna känna av på plats vad vi på skolan behöver fördjupa oss i. Eftersom jag har växt upp i en demokrati tror jag att jag kommer in med andra erfarenheter än eleverna.
Vad har du för farhågor?
En del är ju riktigt så här irrationella – att jag ska typ dö i en jordbävning eller något sådant. Sedan är det ju lite nervöst att lämna allt man har på hemmaplan. Jag känner ju stort ansvar för hemdistriktet och att det ska vara bra här, men det kommer nog gå bra för dem – de är duktiga!
Vad har du för förhoppningar?
Jag har jättehöga förhoppningar men jag försöker samtidigt vara öppen för att alla förhoppningar inte kommer uppfyllas. Min utopiska bild är att jag kommer dit och det är en stor grupp unga vuxna som bara “Ja, jag köper allt du säger till hundra procent!”. Jag hoppas att alla som är där på skolan lär sig något de faktiskt kan använda i sina hemstäder och att de lär sig om demokrati i praktiken. Men sen vill jag också utvecklas själv och ta med ny kunskap hem till Sverige. Sen vill jag också träffa nya häftiga människor och knyta nya kontakter med folk från andra organisationer.
Mer om Lisa och hennes upplevelse som volontär kan ni läsa om här på bloggen när hon åkt iväg! Titta gärna in om någon månad!
– Samuel Björklund, SSU:s Burmaprojektgrupp