Kollektivavtalets dag

Idag firar vi kollektivavtalets dag!
Men vad är egentligen ett kollektivavtal? Vi lät Siri Reinhag, SSU:s fackligt politiska ombudsman, berätta mer om det!

”Ett kollektivavtal är en överenskommelse mellan arbetsmarknadens parter det vill säga mellan facket och arbetsgivarna. I stället för att politiker ska bestämma vilka villkor som ska gälla får de som är experter på branschen, fack och arbetsgivare, tillsammans bestämma reglerna. Ett kollektivavtal gäller under en viss tid, ofta 1-3 år, och när det går ut förhandlar man om villkoren. Om facket till exempel vill ha högre löner och bättre villkor och arbetsgivarna säger nej så får facket strejka. Så fort man kommer överens skriver man ner det man bestämt i ett kollektivavtal och då får inte facket strejka mera. Därför är kollektivavtal så himla bra för svensk arbetsmarknad, det ger arbetare inflytande över vad som ska gälla på arbetsmarknaden och det skapar fred på arbetsmarknaden under tiden avtalet gäller. I kollektivavtalet bestämmer man saker som till exempel löner, tjänstepension, arbetstider, OB-ersättning och försäkringar.

De villkor som finns i kollektivavtalet är saker som arbetare i över hundra år har kämpat för. Så idag firar vi alla dem som kämpat och alla förbättringar de vunnit i kollektivavtalen. Det bästa sättet att fira är att gå med i facket om du inte redan är det, då är du med och ser till att vi nu och i framtiden har starka fackföreningar och bra villkor i kollektivavtalen.”

Now we know! Tyvärr har inte alla företag kollektivavtal idag, men om du blir medlem i facket kan facket begära förhandlingar om att teckna kollektivavtal och du kan på så sätt påverka på din arbetsplats!