International Transgender Day of Visibility

Idag är det International Transgender Day of Visibility. TDOV är en dag för att visa vårt stöd och uppmärksamma de transpersoner som under en lång tid kämpat och fortfarande kämpar för sina rättigheter! TDOV är en dag till för att sprida kunskap om transvärlden, för att en dag äntligen kunna få stopp på transfobin, cissexismen och allt vad det medför. TDOV är en dag för att uppmärksamma att det finns mer än två kön, att vissa inte föds i sina rätta kroppar, att det finns människor som identifierar sig med andra kön än det två som erkänns och tvingas på av staten.

Vi i SSU Örebro Län vill ha ett stopp av den ökade psykiska ohälsan bland transpersoner. Vi vill att transpersoners rättigheter och mående skall prioriteras och diskuteras mer av regeringen. Vi vill se förändringar inom transvården, vi vill avskaffa diagnotisering av transpersoner som söker vård, vi vill avskaffa kravet på att en person måste vara myndig för att få påbörja en könskorrigering,vi vill att det skall vara möjligt för personer under 18 år att erhålla ett nytt juridiskt kön, vi vill att transpersoner skall inkluderas i hatbrottsbalken. Vi i SSU Örebro Län vill även att den nuvarande regeringen offentligt skall be om ursäkt samt ge kompensation till alla transpersoner som tvångssteriliserats i Sverige enda fram till 2013. Vi vill så mycket mer, detta är bara en liten del men ack så viktigt!

Denna dag skapades i frustration av att den enda dagen som centrerade kring att uppmärksamma transpersoner var “Transgender Day of Remembrance”, en viktig minnesdag som sörjer förlusten av transpersoner till hatbrott, men som inte erkänner eller uppmärksammar de transpersoner som lever och som kämpar mot samhällets påtvingande normer idag. De personer som får möta ansiktet av cissexism och transfobi varje dag! För att hylla de personer som varje dag står ut, och som kämpar. Till alla personer som inte identifierar er som cis-personer:
“Today is our day. This is not a day for mourning: this is a day of empowerment and getting the recognition we deserve!”

Ta ställning mot transfobi och diskutera transpersoners rättigheter idag! Men låt det inte heller stanna vid denna dag kära kamrater!

Vill du veta mer om hur du kan engagera dig för transfrågor i SSU Örebro län?
Då kan du kontakta vår ombudskamrat Caroline Frankesjö på caroline.frankesjo@ssu.se eller vår transpolitiska talesperson Khim Lindroos på khimlindroos@gmail.com