Efter fyra år återtar vi Utøya

I dag är det fyra år sedan terrordådet då 77 personer mördades. Vi viker oss aldrig för hatet. I augusti är vi tillbaka på Utøya för det första sommarlägret sedan terrordådet. För att hedra minnet av våra kamrater ordnar idag flera SSU-klubbar egna ceremonier och minnesstunder. SSU:s Ellinor Eriksson kommer under befinna sig på Utøya för att delta i en minnesceremoni.

Ellinor Eriksson skriver även med och AUF:s ordförande Mani Hussaini på SVD Brännpunkt med anledning av årsdagen. Läs hela texten nedan:

22 juli är ett datum som för alltid är inpräntat i oss. Inte bara som unga socialdemokrater, utan som människor i samhällen som kallar sig öppna och demokratiska. Den 22 juli för fyra år sedan dödades 77 människor i hatets namn. Vi sade redan då att vi aldrig kommer vika oss. Att demokrati och solidaritet är större än hat. I augusti är vi tillbaka på Utøya för det första sommarlägret sedan terrordådet. Vi kommer hedra minnet av våra kamrater varje dag, ett läger i taget.

Det går inte en dag utan att vi tänker på det som hände på Utøya för fyra år sedan. Vissa sår kommer alltid finnas kvar. Sorgen får man lära sig att leva med. Men solidariteten efter terrordådet från alla hörn och kanter av samhället var så stark att det också fanns kraft att hämta. Kraft för att orka gå ­vidare och inse att en mans hat aldrig vinner när ett helt samhälle går ihop för mer öppenhet, demo­krati och solidaritet med varandra. Med den kraften i ryggen är Utøya nu uppbyggt igen och redo att stå värd för ett nytt sommarläger. Om två veckor kommer både AUF och SSU vara där.
AUF och SSU tillhör en rörelse vars kärna är att kämpa för solidaritet, jämlikhet och demokrati. Att det var just arbetarrörelsen som stod i skottgluggen för det fascistiska hat som gärningsmannen närde är fruktansvärt men inte obegripligt. Arbetarrörelsen är fascismens motpol. Det tänker vi fortsätta med. Vi kommer aldrig någonsin falla in i rädslans grepp. Det må ha varit en ensam terrorist som ­utförde dådet men hans idéer fick stöd i en bredare ström av att vilja krossa det öppna, jämlika demokratiska samhälle som arbetarrörelsen har varit med och skapat och vill fortsätta förstärka och ­utveckla.

Vi unga socialdemokrater tror på ett samhälle där det lika människovärdet alltid är det viktigaste. Där jämlika villkor och mänskliga rättigheter är självklara för alla. Där demokrati och solidaritet är de främsta värderingarna och som genomsyrar alla samhällets nivåer.

Just nu ser vi hur fascismen är på frammarsch i hela Europa, i spåren av den finansiella kris som härjat sedan 2008. Nedskärningar i välfärdssystemen har ökat ojämlikheten och lett till att grupper ställs mot varandra – ett tillstånd där fascismen kan frodas.

Ökade klyftor måste mötas med den mänskliga rätten till ett gott liv för alla. Full sysselsättning, välfärd efter behov och stor social rörlighet hjälper till att bygga den grundläggande tillit som behövs för att skapa en tillhörighet i samhället för alla.

För att krossa fascismen krävs också att människor engagerar och organiserar sig. När avståndet mellan människor krymper minskar också utrymmet för hat och terror. Därför kommer vi alltid fortsätta ordna sommarläger. Arrangera kurser. Göra studie­cirklar. Demonstrera, protestera och utveckla politik för ett jämlikt samhälle.

Vi ser fram emot att komma tillbaka till Utøya. Framför allt för AUF är det en plats mitt i hjärtat. Men även för SSU är Utøya något vi alltid förknippat med kärlek och värme, gemenskap och engagemang. När vi nu återtar Utøya för sommarläger handlar det om att hitta en balans mellan tre syften: Det ska vara en plats för att minnas de vi förlorat, en plats för att förstå hur detta kunde ske, och en plats – så som det alltid har varit – för engagemang och politisk debatt.

Men även om man inte är politiskt aktiv utan bara en människa som värdesätter demokrati och solidaritet är det en viktig dag när vi återtar ön där så många unga fick sätta livet till. Det är då vi verkligen visar att just demokratin och öppenheten aldrig ­viker sig för hatet.