Burmas första folkvalda president sedan 1962

National League for Democracy (NLD) har nu utlyst sina kandidater för presidentposten. Förhoppningarna om att Aung San Suu Kyi skulle bli president är därmed över. Istället har en god och lojal vän till Aung San Suu Kyi nominerats och allt pekar på att det är U Htin Kyaw som kommer bli landets första folkvalda president sedan 1962.

En del hade förhoppningar om en förändring av grundlagen som hindrar Aung San Suu Kyi från att bli president. Men efter samtal mellan NLD och militären stod det tydligt i slutet på februari att ändringen inte skulle genomföras. Istället är det U Htin Kyaw och Henry Van Thio som har nominerats av NLD till posten som president. Sittande regeringsparti Union Solidarity and Development Party (USDP) har nominerat två kandidater och militären en. Sammanlagt kandiderar fem personer till de tre posterna, en president och två vice.

– Vi i SSU är nöjda över att Burma får sin första demokratiskt valda president sedan 1962. Men grundlagen som förhindrar Aung San Suu Kyi från att bli president är ett tecken på den orättvisa som fortfarande finns kvar i landet. Det är bevis på militärens ovilja att lämna över makten till NLD och öppna upp för ett demokratiskt Burma, säger SSU:s internationella sekreterare Rebecca Abrahamsson.

Själva valet kommer äga rum inom de närmsta dagarna och U Htin Kyaw, den som mest troligt blir vald till president, är god vän till Suu Kyi. Han kommer troligtvis mest agera som president för syns skull, då Aung San Suu Kyi direkt efter valet uttalade sig om att hon kommer stå över presidenten och fortsatt bestämma i politiska beslut.

/Samuel Björklund, Shanga Aziz, SSU:s Burmaprojekt